Stukadoor-spuiter

Stukadoor of spuiter?
Veel mensen kennen niet de verschillen tussen deze twee. Er zijn verschillen in werkwijze, product en prijs, hierbij een uitleg over de beide:

Stukadoor
Een stukadoor egaliseert muren die een grote ongelijkheid vertonen, de pleisterlaag kan dan ook tot centimeters dik worden. Na de stuc-laag kan elke gewenste nabewerking worden toegepast, bijv. spuitwerk, spachtelputz of een andere sierpleister, behang of verf.

Spuiter
De spuiter werkt op wanden die al min of meer glad zijn, zoals de behangklaar opgeleverde wanden in de nieuwbouw. Eventueel doet de spuiter bijkomend stuc-werk zoals het plaatsen van hoekprofielen of het afvullen van grote gaten of oneffenheden. De spuiter brengt een fixatielaag en egalisatielaag aan. Door zijn egaal-strakke uiterlijk is spuiten een populaire afwerking geworden.

Scheuren, de misvatting
Het is een veelgehoorde misvatting dat stucwerk of spuitwerk het beste pas aangebracht kunnen worden na een paar jaar. De klant zou zich gedurende die paar jaar tevreden moeten stellen met behang. Zowel de goede stukadoor als de goede spuiter brengen wapeningsgaas aan en doen er zo alles aan om scheurvorming te voorkomen. Alleen bij extreme werking in de ondergrond of in de zetting van de muren kunnen scheuren alsnog ontstaan, maar dit komt gelukkig slechts voor in slechts 0,3% van de nieuwbouwprojecten.

Prijsverschillen
Zowel bij stucwerk als bij spuitwerk zijn de aantallen meters, de dikte van de stuclaag en de hoeveel afdek- en afplakwerk mede bepalend voor de prijsvorming.
Spuitwerk is voordeliger om drie redenen:
– Het is een (deels-) machinale techniek
– Het werkt met een dunnere, maar evenzo harde laag
– Het behoeft geen extra bewerking zoals een verflaag

Overeenkomsten
Afwasbaar: Beide afwerkingen zijn redelijk afwasbaar.
Hardheid: Beide producten zijn hard
Hechting: Beide produkten hechten perfect op de muren

Geef een reactie